Logga CE 20180212 beskuren

Podtips - blandade podavsnitt.

Sveriges Radio P1, Kropp & Själ: Inlåst och fasthållen
55 min - tisdag 11 februari 2020

"Vad gör det med en människa att vara inlåst och fasthållen mot sin vilja? Och vad händer när samma människa ska återvända till samhället efter flera års av isolering? Vi möter Johan som var fångad i öknen i fem år, Kristin som vid 23 års ålder blev stockholmssyndromet med hela världen, och Victor som var fysiskt begränsad i 13 år. Vi hör med experter om vad begreppet klaustrofobi innehåller och hur det kan yttra sig hos personer. Samt om svårigheterna att återanpassa sig till samhället efter att ha varit en del av en sekt i många år. I studion: Per Carlbring,professor i psykologi och Helena Löfgren, psykoterapeut. Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman."

 

Sveriges Radio P1, Människor och tro -  20 november 2012 

Den brittiska sociologen Eileen Barker är knuten till London School of Economics. Hon menar att det inte finns något mönster i hur slutna religiösa grupper ser på barn, en del dyrkar sina barn medan andra inte vill veta av dem.

Daniel Lutz, författare till boken My Karma My Fault, växte upp inom Hare Krishna-rörelsen och berättar i sin bok om en uppväxt där han och andra barn utsattes för våld och sexuella övergrepp av både lärare och äldre elever.

Förtydligande angående reportaget: Daniel Lutz växte upp på Almviks gård utanför Järna.

 

 

P1 Dokumentär - Berättelser från verkligheten

Rebellerna

Publicerat söndag 28 juni 2009 kl 08.00

"Rebellerna beskriver en av vänsterns bäst bevarade hemligheter – historien om Rebellrörelsen. Dessa svenska rödgardister försökte under våren och sommaren 1968 att starta en underjordisk maoistisk kärntrupp, organiserad i hemliga celler. I rebellrörelsen tog fångar och höll egna rättegångar. Man skilde barn från sina föräldrar & konfiskerade medlemmars tillhörigheter. Ledamöter var stationerade i olika lägenheter i centrala Stockhom. 

Organisationen var kopierad från våldsamma kommunistiska gerillagrupper i världen och byggde på en line-of-organizatino, där medlemmar i en cell inte har kunskap om den övriga versamheten. Allt i syfte att hindra medlemmar att avslöja hemligheter under tvång. Man planerade också att med våld reformera eventuella dissidenter." 
En dokumentär av Bosse Lindquist.

Ansvarig utgivare: Charlotte Essén

©2020 CHARLOTTE ESSÉN, www.charlotteessen.se
All rights reserved