'Kristi brud' tvingas bort från Knutby - Uppsala Nya Tidning

24 november 2016

--- Åsa Waldau, även känd som 'Kristi brud', har tvingats lämna Knutby. Enligt nuvarande pastorn har hon och pastorn Urban Fält åter fått för mycket makt i församlingen, skriver den kristna tidningen Dagen. ---

Enligt peter Gembäck,numera ensam pastor i Filadelfiaförsamlingen i Knutby, tvingades Waldau från orten för någon vecka sedan. Hon ska på senare tid ha återfått större inflytande i församlingen.
- Det har varit en osund kultur kring henne som vi kände att vi måste göra upp med, säger Gembäck till Dagen.

Enligt nuvarande pastorn fick Urban Fält lämna på grund av ett 'maktmissbruk'.
-Han har trampat på människor på ett graverande sätt i själavårdssamtal. Han har byggt upp en kultur kring sig som varit direkt ohälsosam. Människor har varit rädda för honom. Jag skulle till och med säga att han har missbrukat Herren sin Guds namn, säger Gembäck till tidningen.
- Vi står i en process nu som går långt tillbaka i tiden, till innan mordet 2004, där vi måste rannsaka oss själva, vad har varit bra och dåligt. Där ser vi att det funnits saker som varit direkt osunda.

Pastorn Urban Fält, som fått lämna församlingen, kommenterar händelserna i ett sms till tidningen Dagen:
"Det enda jag har att säga är att det här är en mycket känslig och jobbig situation, och jag ropar till Gud om förlåtelse för synd och upprättelse till alla inblandade!"