Logga CE 20180212 beskuren

Mordet alltid en del av identiteten - Uppsala Nya Tidning

2014-01-14

Isolerade och kritiserade. Mordet och mordförsöket kommer alltid att vara en del av Knutbyförsamlingens identitet.

Men själva känner de att motgångarna har stärkt dem.

--- Knutby Filadelfia kom att hårdgranskas. Avhoppare som uttalade sig i bland annat UNT, menade att församlingen inte var något annat än en sekt som isolerat sig, med ett auktoritärt ledarskap där ledarna ansåg sig stå i direkt förbindelse med Gud och med krav på absolut lydnad från medlemmarna.

Det sas att Åsa Waldau, gift med Patrik Waldau, och en av de dåvarande pastorerna, ansågs vara Kristi Brud efter en förlovning med Jesus.

Själv har församlingen förnekat allt. I stället har medlemmar vittnat om en fantastisk gemenskap där man blir sedd som människa.

Så också nu, när gudstjänsten är över och folk under glada tillrop börjat ta för sig av det hembakta fikat. Kristina Kuling säger att det var som att hitta hem när hon kom hit år 2000.

 Det här är en harmonisk gemenskap där människor mår så bra. Det önskar jag att folk fick se i stället för att säga att den här miljön skapar mördare.

Det handlade om en psykopat och det blir så fel att vi måste försvara oss. Vi är privatpersoner som aldrig velat stå i rampljuset. ---

Kan du förstå att människor pekar ut er som en sekt?

– Nej, inte alls. Men jag kan förstå att folk trott det utifrån den massmediala bilden av oss. Det hade jag själv trott. ---

Tre dagar innan vårt besök har den kristna tidningen Dagen haft ett stort reportage om att församlingen fortfarande styrs med järnhand och är att likna vid en sekt som kontrollerar medlemmarnas privatliv.

Personer som vill vara anonyma, men som uppges ha stått församlingen nära, har berättat för Dagen att Kristi brud-läran lever kvar: att Åsa Waldau ser sig som Kristi brud och får stöd i det av församlingens innersta krets. Samtidigt, konstaterar reportern Jacob Zetterman i sitt reportage, får man den totalt motsatta bilden när man möter medlemmarna.

– Ja, vad ska man tro? Det är jättesvårt, olika personer säger ju totalt olika saker, säger han när vi ringer upp.---

Åsa Waldau slutade som pastor 2009. Hon är fortfarande medlem, men enligt Peter Gembäck har hon ingen ledande roll. Hon syns inte till vid den gudstjänst vi besöker och vi får veta att hon inte vill ställa upp på en intervju.

Peter Gembäck förnekar starkt att Kristi brud-läran lever.
– Det gör den inte, och det är inget nytt att vi dementerar det.

Varför säger människor som stått er nära sådana saker då?

– Den kritik vi får är nästan alltid anonym och därför nästan omöjlig att bemöta. Att tvätta bort en sektstämpel är svårt, den sitter väldigt djupt rotad.---

Ansvarig utgivare: Charlotte Essén

©2020 CHARLOTTE ESSÉN, www.charlotteessen.se
All rights reserved