Logga CE 20180212 beskuren

Kapitelutdrag SEKTBARN: Gåvan från Krishna - barnen i Hare Krishna - Christoffer

”---I Indien gick det bara ut på att vi skulle lära oss deras sätt att leva och det avskyr jag nu”, säger Christoffer. ”Man skulle bara lära sig ödmjukhet och att lyda.”

Skolbyggnaden, som inte låg långt ifrån sovhyddorna, var ett hus med halmtak, öppet på sidorna. Läraren satt längst fram vid ett bord och hade en svart tavla bakom sig. Barnen satt på golvet på mattor, några bänkar fanns inte. Det var bara religiösa texter och matte på schemat. Lärarna kunde vara både amerikaner och indier.

 

“Det var en mycket hård skola, de var mycket stränga. Vi barn fick bara gå utanför skolan tillsammans med vår guru och därför var det omöjligt att själv kunna ta sig därifrån.”

 

När jag frågar vilket namn Christoffer hade inom sekten, tar han en penna som ligger på köksbordet och skriver det på ett papper. Han vänder och skjuter fram lappen till mig så att jag kan läsa. Jag läser trevande upp namnet, men gör det bara tyst en gång eftersom jag förstår att han tycker det är obehagligt att höra sitt sektnamn igen. 

”Jag vill helst inte säga det.” Han blir tyst en liten stund, men fortsätter sedan att berätta om en vanlig dag i guru-kula, exempelvis hur de serverade lunchen från hinkar. Barnen fick äta så att de blev mätta till lunch, men fick däremot inte ta mat själva.

”Sedan sov vi ett par timmar mitt på dagen. Det kunde vara väldigt hett på dagarna och väldigt kallt på nätterna. Efter vilan på dagen skulle vi duscha igen vid pumpen och tvätta oss noga med tvål.”
Sedan började lektionerna igen och man gick till en lärare i skolhyddan, swamin, och så skulle man sitta och lyssna på honom.

”Jag verkligen avskydde honom. Det fanns faktiskt ingen vuxen jag gillade.”

Christoffer och de andra barnen var ofta sjuka, de hade magproblem och andra typer av vanliga sjukdomar. Christoffer fick gå till deras egna läkare några gånger, bland annat när han hade ont i magen och när han hade gjort sig illa.

”En kväll var jag sjukare än vanligt och gick på toan och mådde jätteilla”, säger Christoffer. ”Jag hade feber och många av de andra barnen var också sjuka.” Toaletten var i ett hus med dörrar och bara ett hål i golvet. Man måste alltid hämta en hink vatten i förväg och ta med sig till toaletten, för att skölja av sig själv och ner i toan.

”Även när jag var sjuk var jag tvungen att hämta en hink med vatten. Ingen tog hand om mig då”, säger Christoffer. ”Swamin tog inte hand om mig, utan jag fick ta hand om mig själv, sju och ett halvt år gammal. Rena helvetet. Jag led hela tiden när jag var där. Jag var aldrig glad.---”

©Charlotte Essén 2018. Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men uppge källan.

Loader Laddar…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Ladda ner

Ansvarig utgivare: Charlotte Essén

©2020 CHARLOTTE ESSÉN, www.charlotteessen.se
All rights reserved

Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this site’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Charlotte Essén and www.charlotteessen.se with appropriate and specific direction to the original content.