Logga CE 20180212 beskuren

Kapitelutdrag SEKTBARN: Leva för att dö - uppvuxen som Jehovas vittne - Agnes

Någonting som starkt har präglat Agnes barndom är tron på demoner och Satan.

Det var någonting hon och hela familjen trodde på, speciellt mamman. Demoner var något hemskt och farligt. Det pratades aldrig om några änglar, det talades bara om hemska demoner, både på möten och hemma.

- När det misstänktes att det fanns demoner i närheten fick vi lära oss att gå runt och ropa ’Jehova!’ högt flera gånger, för att skrämma bort dem”, berättar Agnes. ”Ofta hade jag sådan ångest att jag inte kunde sova. Någon ville mig illa, trodde jag, och jag såg inom mig hur någon smög sig på mig.

Idag tror Agnes att hennes rädsla för demoner också berodde på övergreppen, vilka hon hela tiden förträngde. Rädslan skapade också verkliga problem för henne.

- Framförallt innebar det att jag inte kunde vara ensam hemma. Speciellt när jag var liten vågade jag aldrig det. Det kändes som att någon var i lägenheten och ville skada mig. För mig var det så klart demoner.

Saken blev inte bättre av att hennes mamma använde hennes rädsla för demoner som en bestraffningsmetod. När Agnes hade gjort något dumt beslöt mamman ibland att hon skulle vara ensam hemma några timmar som straff. Eftersom det främst var mamman som matade barnen med tron på demoner, visste hon hur rädd Agnes var.

- Jag kommer ihåg att jag satt vid ytterdörren och grät i flera timmar. En annan gång gick jag hem till min klasskompis klockan sju på morgonen, bara för att jag inte vågade vara ensam hemma.---”

©Charlotte Essén 2018.  Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men uppge källan.

Loader Laddar…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Ladda ner

Ansvarig utgivare: Charlotte Essén

©2020 CHARLOTTE ESSÉN, www.charlotteessen.se
All rights reserved

Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this site’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Charlotte Essén and www.charlotteessen.se with appropriate and specific direction to the original content.